A képzés 2021. április 23-án indul

 

Jelentkezési határidő: 2021. február 15.

 

A jelentkezésnek tartalmaznia kell a jelentkező szakmai fényképes önéletrajzát, motivációs levelét, a végzettségét igazoló okirat másolatát, és ha van, Waldorf-iskolai ajánlást.

 

A felvételnél előnyt jelent
– a tantárgynak megfelelő szakos tanári végzettség és gyakorlat;
– Waldorf-iskolai ajánlás;
– művész-, iparművész- vagy népi iparművész végzettség vagy 5 éves igazolt szakmai gyakorlat, pl.: kovács, bábkészítő, asztalos… szakemberként.

 

A résztvevők a képzés sikeres elvégzését követően a magyar Waldorf-iskolák kerettanterve által meghatározott kézművesség tantárgy tanítására jogosító tanúsítványt kapnak.

 

Azok, akik nem rendelkeznek megfelelő képesítéssel vagy képzettséggel, és önnevelési-rekreációs céllal vesznek részt a képzésben, igazolást kapnak, amely munkakör betöltésére nem jogosít.


A KÉPZÉS IDŐTARTAMA ÉS IDŐBEOSZTÁSA
3 év: 2021.július – 2024. április

Képzés indító nyári tábor: 2021. július 15-18.
Teljes óraszám: 600 óra
A képzési idő alatt kötelező hospitálási idő összesen 2 hét.
Szakmai vezető: Martha Tabbal Pires

 

A képzés sikeres lezárásának feltételei:
– 80 %-os jelenlét az egyes tanévek és a képzés egész időtartama alatt,
– az egyes tematikai egységek során elkészített munkadarabok bemutatása és azok elfogadása az évzáró kiállításokon,
– a zárómunka elkészítése és elfogadása – a Waldorf-iskolák tantervéhez kapcsolódó mestermunka elkészítése, a hozzá kapcsolódó emberismereti és módszertani háttér bemutatásával.

 

A KÉPZÉS TANDÍJA:
120.000 Ft/félév. A tandíj magában foglalja az anyag- és eszközköltségeket.
A felvételi döntést követően a résztvevők jelentkezési szándéka csak akkor válik véglegessé, ha a jelentkező 30.000 Ft tandíj előleget befizet. Ezt az összeget az utolsó félév tandíjából jóváírjuk.
A tandíj befizetésén túl a résztvevőket terheli a hospitálások és a szakmai műhelylátogatások útiköltsége.

 

A KÉPZÉS TARTALMA
A hallgatók ismereteket szereznek a steineri-pedagógia emberképéről, gyermekszemléletéről, módszertanáról, a szaktárgyhoz kapcsolódó módszertani eljárásokról. Elsajátítják azokat a kézművesség technikákat, amelyek a tantervben szerepelnek. Művészeti foglalkozásokon fejlesztik önismeretüket. Korjelenségekre adott válaszlehetőségeket kutatnak. Sok önálló és kooperatív munkát végeznek.

 

HELYSZÍN
Waldorf Pedagógiai Intézet – 2083 Solymár, József Attila u. 41., a műhelylátogatások alkalmával különböző Waldorf-iskolákban.

JELENTKEZÉS
e-mailben a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.

 

A WALDORF-ISKOLÁKBAN A PEDAGÓGUS-MUNKAKÖRÖK BETÖLTÉSÉHEZ SZÜKSÉGES VÉGZETTSÉGEK – A magyar Waldorf-iskolák érvényes kerettanterve alapján

A Kézművesség tantárgy oktatására az 5-13. évfolyamon foglalkoztatható, aki
– a tantárgynak megfelelő szakos tanári végzettséggel rendelkezik,

– az oktatott tartalomnak megfeleltethető végzettséggel bíró művész, iparművész; népi iparművész vagy 5 éves szakmai gyakorlattal rendelkező szakember.

– (Így például megfelelő: a fémművességek körében a kovács, a maszk- és bábkészítés körében népi iparművész, bábkészítő alkalmazása, faragás: asztalos...)